Od jakiegoś czasu możemy zaobserwować powrót zainteresowania warzywnikami. Stają się wręcz modne, bardzo nas to cieszy 🙂 Pisaliśmy już o warzywniku, jako o ozdobie, który możemy uprawiać na balkonie. Chcielibyśmy rozwinąć ten temat i pokazać, że warzywnik to prawdziwa paleta barw.


Komponując warzywnik nie musimy kierować się wyłącznie jego praktycznym aspektem. Owszem dobór roślin pod względem naszych upodobań i późniejszego wykorzystania plonów jest ważny, ale możemy podejść do tematu w trochę inny sposób…

Stwórzmy kolorowe kompozycje

Szkółki oraz centra ogrodnicze posiadają bogatą ofertę nasion oraz gotowych sadzonek ziół, warzyw i owoców. Jest w czym wybierać Dzięki tak zróżnicowanym zestawie jesteśmy w stanie wykonać niezwykłe aranżacje. Ale na co zwrócić uwagę? Barwa, kształt i forma to cechy, które pomogą stworzyć ciekawą kompozycję. Projektując warzywnik starajmy spojrzeć na niego jak na rysunek. Zadbajmy by był kolorowy o zróżnicowanych fakturach i wielkościach.


Warzywna paleta barw

Poniżej przygotowaliśmy małą ściągawkę ciekawych odmian roślin w zestawieniach kolorystycznych.
Żółty/ pomarańczowy
Tykwy i dynie ozdobne
Czerwony
Tykwy i dynie (Uchiki Kuri), pomidory, papryki
Fioletowy
Fasolka szparagowa karłowa (Purple teepee), kapusta, kalafior, bakłażan, groch (Blauwschokker), brokuł (miranda), jarmuż (Scarlet)
Czarny/ purpurowy
Marchew, pomidory, fasola, bakłażan, papryka (Sweet Chocolate)
Niebieski
Por, jarmuż, kapusta
Zielony
Papryki, sałaty, jarmuż (Dwarf Green Curled), kalafior (Verde di Macerata, Romanesco), dynia butelkowata


 

Kształt i forma roślin
Nasz warzywnik nie musi mieć tradycyjnej poziomej formy. Możemy posadzić rośliny pnące i zwisające, dzięki czemu zyskamy różne poziomy na naszym warzywniku, np.: zwisające truskawki i poziomki, fasolę, czy ozdobne dynie. Niektóre warzywa możemy wykorzystać również do obsadzenia balustrady balkonu, tworząc naturalną osłonę, np.: groszek.


 

kapusta_ozdobnaRośliny użytkowe mogą oczarować zróżnicowaną fakturą liści. Ozdobne główki możemy podziwiać u odmian sałat i kapusty. Ich pokarbowane kształty mogą pięknie współgrać z inny roślinami na rabacie. Dodatkowo są ozdobą do jesiennych mrozów i efektownie prezentują się w bukietach. Dekoracyjnym warzywem liściastym, który przeżywa swój renesans jest jarmuż. Jego pokarbowane liście występują w odcieniach zieleni i niebieskiego. Warzywa mogą zachwycać także zróżnicowaną wielkością liści. Np.: rabarbar posiada dosyć duże liście. Z kolei ażurowy i delikatny kształt mają pietruszka i seler.


Kształt warzyw
Możemy przebierać w kształtach- okrągłe, podłużne, spiczaste (ozdobne kalafiory), przypominające inne owoce, np.: pomidory w kształcie gruszki. Interesujące są ozdobne tykwy i dynie, przypominające np.: butelki czy kobrę.

           kalafior_zielony                            tykwy


Żeby wzbogacić naszą warzywną kompozycję możemy posadzić pomiędzy nimi kwiaty. Mogą to być okazy jadalne, które wykorzystamy w kuchni, np.: fiołek, nagietki, nasturcja. Jak również zioła, które są równie ozdobne, np.: mięty, szałwie, lawenda, hyzop lekarski, tymianek lub oregano. Świetnie też sprawdzą się obwódki z krzewów, które zamkną nam całą kompozycję wprowadzając porządek. Tu polecane są szczególnie: bukszpan wąskolistny, żywotnik hoseri, czy ligustr.


Możliwości aranżacji jest wiele. Ogranicza nas tylko nasza wyobraźnia. Zachęcamy do eksperymentowania i planowania warzywników 🙂